De la preluarea mandatului de primar al comunei Ghimeș-Făget, prioritatea UDMR-istului Oltean Peter a fost reconstruirea fostului punct va...
De la preluarea mandatului de primar al comunei Ghimeș-Făget, prioritatea UDMR-istului Oltean Peter a fost reconstruirea fostului punct vamal de la granița cu Imperiul Austro-Ungar.
În data de 21 ianuarie 2021 Consiliul Local Ghimeș-Făget a adoptat Hotărârea nr. 11/28.01.2021 privind aprobarea devizului general actualizat la obiectivul ”Reconstruirea fostului punct vamal cetatea Rakoczi, comuna Ghimeș-Făget, Județul Bacău”-faza DALI. (detalii aici)
În luna iunie, 2021, Consiliul Local Ghimeș-Făget a adoptat Hotărâre nr. 85/24.06.2021 privind predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrarilor Publice și Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., a amplasamentului şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii “Reconstrucția fostului punct vamal ”Cetatea Rakoczi”, sat Ghimeș, comuna Ghimeș-Făget, județul Bacău”.
Din această hotărâre de consiliu local, valoarea totală a investiției este de 5.681.745,99 lei fără TVA, respectiv 6.754.747,09 lei cu TVA din care doar 884.860,73 lei cu TVA se alocă de la bugetul local, restul de la Compania Națională de Investiții (CNI). (detalii aici)
"CETATEA RAKOCZI"
Cetatea Rakoczi este localizată în judeţul Bacău, localitatea Ghimeş, în zona ce delimitează graniţa Moldovei cu Transilvania.
În anul 1626, prinţul Bethlen Gábor a hotărât să construiască o cetate exact la graniţa cu Moldova, care era cunoscută sub numele de „Gyimes”.
De ce este foarte importantă această cetate pentru unguri, ce spun oficialii UDMR!
În presa maghiară, oficialii români din partea UDMR spun că cetatea este la marginea ținutului secuiesc (ținut care nu exită/nu este recunoscut de statul român)!!
„Ruinele castelului de la fosta graniță au o semnificație istorică pentru ungurii din Transilvania și reconstruim acest monument important și o bucată din istoria noastră”, Attila Cseke, ministrul Dezvoltării.
„Cei mai lăudați pentru rezultatele obținute sunt localnicii, care și-au unit forțele și și-au ales primarul”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor. (detalii aici)
Politicianul a arătat că primarul Peter a fost ales pentru prima dată în toamna anului trecut în așezarea de la marginea Ținutului Secuiesc, care a fost anexată județului Bacău în perioada județului 1968.
Niciun comentariu