Breaking News

latest

Doctorul Mihai Craiu, despre cazurile cu hepatită misterioasă la copii: "Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită"

Medicul Mihai Craiu a făcut un anunț pe pagina sa de Facebook deoarece "noi, românii, foarte emotivi, cum suntem, avem tendința să îmbr...

Medicul Mihai Craiu a făcut un anunț pe pagina sa de Facebook deoarece "noi, românii, foarte emotivi, cum suntem, avem tendința să îmbrațișăm rapid teorii ale conspirației, în fața incertitudinilor."

Nu se știe sigur cine produce hepatita severă care afectează copiii mici, inclusiv în România, insa este neobișnuit de severă această hepatită, întrucât 10% din copii au avut nevoie de transplant hepatic, jumătate din aceștia s-au vindecat, însă, există și un deces. 

Doctorul Mihai Craiu îndeamnă populația să nu speculeze și să se centreze pe ceea ce știm sigur: 

1. Știm că niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin impotriva COVID-19 

2. Știm că afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani 

3. Știm că diagnosticul de hepatită acută severă se poate pune ușor, utilizând definiția de caz (vârstă sub 10 ani, hepatită acută cu transaminaze TGO/TGP la valori înalte, peste 500UI/L și analize care exclud infecția cu virusuri hepatitice A-E) 

4. Știm că hepatita acută severă, cu evoluție rapidă, poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice. 
Până acum "vinovatul de serviciu" pare a fi un virus...

5. Până la acest moment cel mai frecvent identificat virus, la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută este adenovirusul 41 

6. Între toxinele care ar putea intra în discuție (pentru că este rezonabil să ne gândim și la o cauză non-infecțioasă deoarece nu pare a fi o maladie extrem de contagioasă și pentru că majoritatea acestor copii nu au prezentat febră) se află și aflatoxina B1 (AFB1).
Aceasta poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar - 

De asemenea îndeamnă părinții să se informeze din surse oficiale, ia pentru copii, să se spele des pe mâini și să facă în continuare activități normale, la aer curat. Panica și automedicația nu ajută! 

Niciun comentariu