Breaking News

latest

Băcăuanul - Dragos Vlasie, de la o carieră în vânzări la web developer pentru Google, în 6 luni.

Dragos Vlasie, Software Engineer si Web Developer pentru Google Workspace La 35 de ani, băcăuanul  Dragoș Vlasie a decis că drumul lui...

Dragos Vlasie, Software Engineer si Web Developer pentru Google Workspace

Dragos Vlasie, Software Engineer si Web Developer pentru Google Workspace


La 35 de ani, băcăuanul Dragoș Vlasie a decis că drumul lui actual nu îl mai reprezintă. Forțat să înceapă de jos, după o carieră de 15 ani în vânzări, s-a înarmat cu mult curaj și încredere și a luat o nouă direcție în viață. Urmând facultatea de contrucții la UTCB acum 17 ani, s-a reîntors tot aici...nu în construcții civile sau industriale, ci personale.

 

Cand drumul nu duce nicaieri, schimba directia sau... construieste-ti altul!


Am avut plăcerea de a discuta recent cu el despre modul în care a făcut această tranziție provocatoare, ce sfaturi le oferă celorlalți care doresc o schimbare majoră și de ce dedicarea 100% este o componentă esențială a carierei fiecărui profesionist:

 

“Auzisem de la alți oameni care au făcut schimbări majore în carieră că partea cea mai grea este cea emoțională și au avut dreptate. Făcând acest salt, trebuia să-mi deconstruiesc simțul identității și să-mi dau seama cine sunt și ce îmi doream. De asemenea, a însemnat că a trebuit să-mi rescriu CV-ul și să încerc să condensez 15 ani de muncă de care sunt mândru într-o singură linie, deoarece nu mai era relevant.” spune Dragoș.

 

Totul a început din dorința de a-și ajută un prieten în realizarea unui website. Documentandu-se despre construirea unei identități vizuale și fiind o fire competitivă, nu s-a oprit până nu a lansat site -ul live. Observând acest succes realizat fără cunostinte tehnice, a considerat că poate spune „ da ” oricărei provocări. Și astfel, a început să ia proiecte atât locale, prin recomandări, cât și internaționale pe platforme de licitații de freelancing. Însă aici au apărut adevăratele provocări:

„Am realizat că abilitățile mele erau extrem de limitate și cerințele diversificate ale clienților necesitau o aprofundare în limbajele de programare iar platformele de editare erau mult prea limitate pentru a satisface nevoile lor. Astfel am început să parcurg cursuri de programare de pe platformele gratuite și tutoriale de pe Youtube. Inițial, făceam asta după programul normal de lucru, îmi alocăm 3-4 ore zilnic pentru a mă dezvoltă”, își prezintă Dragoș investiția personală în educație.

 

Diferența face că Dragoș nu a rămas la stadiul de întrebare, că „Se poate, oare?” sau „Cum ar fi, oare?”. Și astfel, de la nivelul lui de atunci în domeniul IT a început să urce, agățându-se de orice putea pentru a evolua și a persevera.

Știm cu toții că schimbările majore în viață nu sunt deloc ușoare, țînând cont că Dragoș se identifica ca o componentă esențială financiară a familiei sale, nu a simțit că avea posibilitatea să renunțe la job-ul din momentul respectiv. Astfel a încercat să ducă la bun sfârșit proiectele la care s-a angrenat și să continue să evolueze pe noul drum dedicându-și tot timpul de după program, noului domeniu.

Ambiția a fost scânteia care a aprins o pasiune ce mocnea de-o viață și care, odată descătușată, nu a mai putut fi controlată, doar educată și canalizată în direcția potrivită:


“Zi de zi, după ce ajungeam acasă de la muncă, aveam un singur scop: să concretizez proiectele în curs și să învăț ceva nou pentru a fi cu un pas astăzi în față zilei precedente. Dar, de multe ori, scopul final mi se părea de neatins, datorită faptului că programarea necesită “o precizie chirurgicală” și o concentrare de 100% am realizat că dacă nu voi fi dedicat în totalitate, nu voi reuși. A trebuit să iau una din cele mai important decizii, să renunț la job. Consideram că voi fi fie mediocru și nu voi luat niciodată în serios fie mă voi identifica 100% cu noul drum ales și am o posibilitate reală să reușesc determinat de ambiție, cu riscul că o bună perioada de timp să reprezint o greutate din puct de vedere financiar. Un factor esențial în luarea deciziei a constituit susținerea și înțelegerea familiei.”

Așa își amintește Dragoș momentul crucial în care a hotărât să renunțe la toată muncă depusă dea lungul vieții în carieră de vânzări și să înceapă de la 0, să-și rescrie povestea începând cu o foaie albă. A început să investească în cursuri și mai aprofundate de limbaje de programare precum HTML, CLSS, JavaScript, PHP și altele.

După câteva luni de aprofundare, când a simțit că stăpânește informațiile la nivel de Junior în piață IT, a decis să aplice pentru rolurile de entry-level. A început însă o nouă provocare, lumea interviurilor și testărilor tehnice cu care nu s-a mai confruntat până atunci:


“Am simțit în urmă primelor interviuri că sunt depășit și nepregătit, asta m-a determinat să aprofundez minusurile identificate în urmă interviurilor și să lucrez în continuu la limbajul meu tehnic, să fac numeroase testări de cod, să caut exemple de teste pentru a le rezolva. Aceste mici eșecuri nu au făcut decât să mă determine să perseverez și să nu renunț.”

Perseverență și tenacitatea au a vut că efect că într-o perioada scurtă de timp să vină prima oferta de la o agenție de publicitate, la care Dragoș activează și în prezent că și colaborator pentru implementarea site-urilor agenției ca web developer. Nu a durat foarte mult până când a sunat telefonul mult visat pentru a lucra pentu Google:

“Îmi aduc aminte cum am am fost contactat pentru un proiect pentru Google Workspace. În urmă interviurilor și probelor tehnice, primesc vestea că voi fi unul dintre următorii Web Developer pe acest proiect.”

O fi fost simplu, o fi fost complicat, depinde de capacitatea fiecăruia de a visa și de curajul de a implementa schițele imaginate, creionate cu timiditate la început, apoi îngroșate puțîn câte puțîn până devin realitate. Oricum, cert este că nu e cum pare. Pasiunea nu este un substitut pentru muncă, iar Dragoș nici nu și-a făcut vreo iluzie că poți ajunge la rezultate doar făcând ceea ce îți place, cu inspirație, fără transpirație. Lucrează în continuare pentru visul sau, hrănindu-și pasiunea cu succese mici, dar constante, convins că prin acumularea lor va reuși să dea contur tot mai clar unui viitor profesional a cărui baza a pus-o acum mulți ani și de atunci o tot alimentează cu consecvență, stabilind targeturi, bifate până acum toate.

Nu și-a rămas sieși dator decât, poate, cu dorința - la a cărei materializare lucrează acum, zorindu-și duhul din lampa, porpria motivație, să lucreze ore suplimentare – de a-i ajută și pe alții să facă pasul în necunoscut:

„Îmi doresc să schimb percepția celor de vârstă mea și de a oferi o speranța, că niciodată nu e prea târziu să o iei de la capăt și să reușești în pasiunea ta așa că, dacă ești acum la răscruce de schimbare a carierei, speriat să faci un salt, fă-l. Nu va deveni niciodată mai ușor, dar va deveni mai puțîn înfricoșător de îndată ce faci primul pas.”.

 

Niciun comentariu